Skleněné nádoby pro uchovávání a přípravu pokrmů

Sklo je již několik staletí nejčastěji využívaným typem materiálu při přípravě a uchovávání pokrmů. Jeho vlastnosti nebyly dosud překonány, zejména jde-li o speciální varné sklo, které si své vlastnosti uchovává ve velkém rozsahu teplot od – 40 do + 300 stupňů Celsia.
modrá organza

Skleněné nádoby Pyrex

  • Sklo nepohlcuje pachy. Díky této přednosti patří právě sklo k nejčastěji používaným výrobkům v moderních kuchyních. Skleněné láhve a misky jsou ideální pro zachování původních vlastností sypkých i tekutých potravin a polotovarů, tato vlastnost se projeví zejména u mléčných výrobků – tvarohových pomazánek, čerstvého mléka, domácího jogurtu.  
  • Pyrex je speciální materiál, který je odolný vůči působení vysokých teplot. Je tvarově stálý při zapékání a nepraská ani při prudké změně teplot. Jeho extrémní odolnost vůči teplotním šokům se pohybuje v hodnotě kolem 220 stupních Celsia.

zapékací miska

  • Vyrábí se z něj misky různých tvarů, se skleněným nebo plastovým víkem, zapékací misky, anebo univerzální výrobky, které lze používat za tepla i za studena.
  • Ve skleněné misce můžete namíchat zeleninový salát za studena, ale stejně tak pokrm určený k pečení v plynové, elektrické, nebo mikrovlnné troubě. Pyrex snese teplotu pečení do 300 stupňů Celsia.
  • Sklo lze využívat i pro uchovávání potravin v mrazicím boxu. Snese dlouhodobě teplotu do – 40 stupňů Celsia. Pouze je nutno pamatovat na zvětšování objemu potravin, jestliže obsahují velké množství vody. Např. polévka v misce by měla být opatřena namísto víčka pouze sáčkem a náplň by neměla dosahovat až k hornímu okraji misky.

džem se skořicí

  • Materiál je odolný vůči poškrábání. Velice dobře se čistí a udržuje, a to i pískem na nádobí, nebo drátěnkou.
  • Je netečný vůči chemikáliím, odolává slabým kyselinám a louhům a je možné misky čistit i chemicky.
  • Ačkoliv lze ve skle skladovat v chladničce prakticky cokoliv, pamatujte na to, že do těchto míst nepatří chléb a pečivo. To uchovávejte buď v chlebníku při pokojové teplotě, anebo v mrazicím boxu. Pekařské výrobky totiž podléhají zkáze nejrychleji při teplotě  5 – 10 stupňů, dochází k tzv. retrogradaci škrobu, který se tímto způsobem stává nestravitelný a působí v těle pouze jako vláknina.